Blog

Princip stravování č. 1

  • „Červené víno je lepší než bílé!“
  • „Špenát je lepší než římský salát!“
  • „OBILOVINY JSOU ZLO!!!“

Máte někdy pocit, že správná výživa je příliš složitá?
Pokud jste zahlceni, zkuste tento JEDINÝ návyk:
Jezte převážně (nebo alespoň častěji) minimálně zpracované potraviny.

Většina lidí by to popsala jako výběr potravin blízkých tomu, jak se vyskytují v přírodě. Celé potraviny – sladké brambory, brokolice, kuře, jablko – jsou toho skvělým příkladem. 

Proč?


Důvod č. 1: Čím vyšší je stupeň zpracování, tím větší je pravděpodobnost, že potravina:
  • ztratila živiny (vlákninu, esenciální mastné kyseliny, vitamíny, minerály a další živiny),
  • obsahuje přídatné látky (cukr a/nebo rafinovaný škrob, nezdravé tuky, sodík, konzervační látky a plnidla).

Důvod č. 2: Strava bohatá na minimálně zpracované potraviny je spojena s nižším výskytem srdečních onemocnění, rakoviny, depresí a cukrovky 2. typu.

Důvod č. 3: Vzhledem k tomu, že minimálně zpracované potraviny jsou obvykle bohatší na vlákninu a bílkoviny a mají nižší obsah kalorií na celkový objem. Jednoduše 100g brambor má méně kalorií než 100g brambůrek. :) Lépe se tak s nimi pracuje v rámci počítání denního příjmu kalorií, pokud vám tento styl vedení jídelníčku vyhovuje. 
Minimálně zpracované potraviny jsou výživnější, zlepšují zdravotní stav a pomáhají vám regulovat chuť k jídlu.

Je tu jen jedna poznámka:
Je opravdu těžké jíst pouze plnohodnotné potraviny.
Přemýšlejte tedy o potravinách v určitém kontinuu. 

Zdravé X nezdravé 


Stejně jako u většiny věcí, ani zde není zpracování binární. Potraviny nejsou stoprocentně FALEŠNÉ nebo PŘÍMO Z PŮDY (nebo ze zvířat). Většina z nich je někde uprostřed.

To je důvod, proč se doporučuje jíst minimálně zpracované potraviny a neomezovat se pouze na potraviny celé.

Podívejte se na potraviny, které v současné době jíte, a snažte se pohybovat v tomto kontinuu. Vybírejte si potraviny, které jsou o něco méně zpracované než ty, které jíte obvykle.

Navíc některé zpracované potraviny jsou úžasné! Například rybí konzervy se skvěle hodí jako rychlé jednoduché svačinky, které vám uspokojí nejen chuťové buňky, ale i zajistí vhodný příjem rostlinných tuků. Další jednoduše zpracované vhodné potraviny jsou třeba: 

  • Kimchi
  • Bilý jogurt
  • Kefír
  • Ořechová másla

Kromě toho: vaření, sekání a mixování jsou také formy zpracování. Není to tedy tak, že by zpracování bylo „špatné“.  Jde jen o to, že ultra zpracované potraviny – například cereální lupínky ve tvaru hvězdiček, modré energetické nápoje a prakticky cokoli, co je skladovatelné déle než rok – jsou obvykle speciálně navrženy tak, aby byly příliš chutné, a tudíž se jimi člověk snadno přejídá.

Jak tedy na to? 


Nejde o to, abyste se nutili jíst jídla, která nesnášíte. Nejde ani o to, abyste si našli 45 minut navíc, které ve vašem dni neexistují, abyste si sami vhodně zpracovali vhodné potraviny. 

Spíše se právě chystáte objevit výživovou střední cestu, která vám pomůže změnit váš jídelníček, a to jedním (zvládnutelným) krokem za druhým. A právě zapojení vhodných, minimálně zpracovaných potravin je tím prvním krokem. 

V příštím článku se na to podivame detailněji.
Jídlo a výživa