Blog

Najděte ty správné potraviny – pro VÁS

Určitě víte, jaké to je, vytvořit si nadupaný playlist, že? Sestavíte si seznam skladeb, které vás – když zazní – donutí spustit: „JOOOO! Tohle je můj sooong!“A pak se pustíte do svých oblíbených pohybů.

Je to dobrý pocit, že? Co kdybych vám řekla, že totéž můžete dělat s jídlem? Metoda „semaforu“ vám pomůže vytvořit si osobní seznam potravin, který vám – stejně jako dobrý seznam skladeb – dodá energii a vy budete mít chuť vyrazit ven a tančit se životem.

Odpovězte na níže uvedené otázky a vytvořte si svůj seznam.

🟢 Po kterých potravinách se cítíte skvěle?


To jsou vaše potraviny se zeleným světlem.
Díky těmto potravinám se cítíte dobře – fyzicky i emocionálně.

Dobře je trávíte, chutnají vám a máte k nim zdravý vztah. (Čtěte: Můžete se na ně spolehnout jako na pravidelnou potravu; nevyhledáváte je jen tehdy, když jste opilí nebo smutní.)

🟡 Které potraviny vám vyhovují, ale jen někdy?


To jsou vaše žluté světelné potraviny.

Možná vám tyto potraviny chutnají, ale když je jíte pravidelně nebo ve větších porcích, prostě se necítíte dobře. Například malá porce čočky vám dělá dobře, ale velká mísa z vás udělá nadmutý balon. 

Alkohol a některé „nežádoucí potraviny“ mohou skončit v této kategorii, stejně jako například kapusta.

🔴 Po kterých potravinách se vám chce zalézt do díry, když je sníte?


To jsou vaše potraviny s červeným světlem.

Tyto potraviny nejsou ve své podstatě „špatné“, ale určitě se po nich špatně cítíte. (Pro lepší představu: způsobují alergické reakce, zažívací potíže nebo se po nich neovládáte.) Do této kategorie často spadají ultra zpracované potraviny, protože mnoho lidí zjistí, že jakmile je začnou jíst, nemohou přestat. 

Na červeném seznamu mohou být zároveň i takzvané „zdravé“ potraviny. Například pokud vám po vejcích naskakuje kopřivka, patří mezi červené.

Seznamy se u každého liší


Mnoho výživových programů sice používá metodu semaforu, ale spíše se podobají seznamům typu „tohle jez, tohle ne“. Některé potraviny jsou „povolené“ a jiné „zakázané“.

A seznam je pro všechny stejný.
V přístupu, který vám představuji, nejsou žádné potraviny ani vychvalovány, ani démonizovány. 
A seznam každého člověka je jedinečný.

Kvalita živin je jen JEDNÍM hlediskem


Vezměte v úvahu, jak se po potravinách cítíte – z holistického hlediska:
🤔 Cítím se po tomto jídle dobře?
🤔 Je tato potravina v souladu s mou kulturou a hodnotami, pokud je to pro mě důležité?
🤔 Líbí se mi, jak se chovám, když jsem v blízkosti těchto potravin?

Když se budete rozhodovat s ohledem na výše uvedené otázky, budete mít pravděpodobně tendenci jíst zdravěji. Ale co je důležitější: pravděpodobně budete mít při jídle větší pocit samostatnosti, flexibility a radosti.

A pokud ani to nepomůže, neváhejte vyplnit dotazník. Ráda vám pomůžu.
Psychologie jídla